The Cube Beirut

The Cube is designed by Orange Architects, founded in 2010 by Michiel Hofman, Jeroen Schipper and Patrick Meijers. The Cube has been an intense design collaboration between the partners and the client Karim Jabbour. Michiel left Orange Architects in April 2016.

The Cube is located on a prominently visible location on Plot 941 in Sin el Fil, an eastern district of Beirut, Lebanon. The concept of the 50 meter high tower is simple but extraordinarily effective: ‘MAXIMIZE’; making optimal use of the client’s wishes, the site’s potential, the local building code and the fantastic views on Beirut and the Mediterranean.

The Cube is presenting a whole new level to the concept of high rise, or the architecture of towers. No extrusion of a singular floor plan, but a unique and iconic sculpture of individual villas, all with perfect views on the cityscape of Beirut. The rotation of the volumes on each level offers residents magnificent outdoor areas on the roof of the apartment below, as well as panoramic windows up to 12 meters wide. Each level consists of one or two apartments. The single apartments have the fabulous opportunity to enjoy Beirut from a 360 panorama.

‘The Cube is an instant classic for Beirut, expressive, iconic and innovative.’

 

The design with the 14 stacked and rotated floor plans generates 21 attractive apartments in total, ranging in size from 117 to 234 m², with fluid spaces, large balconies and wall to wall window frames. With its freestanding setting on the edge of the city both the view on the Cube itself and on central Beirut are unseen; the vibrant City is your personal wallpaper, day and night.

View over Beirut by night

Thanks to the fixed core with lifts and staircases at the heart of the building, there are no constraints on the layout of the apartments. The floors run straight from the core to the facades, which are on each floor composed of two supporting concrete girders and two panoramic window frames, consequently rotated 90 degrees per level. Both the crossing girders and the core serve to stabilize the tower, an extra challenging task in a seismologically active area.

The white coated girder walls, which are perforated, strongly determine the appearance of both the exterior and the interior of the building. The parking garage is located underground in 3 layers and partly set into the adjacent hill. On the ground floor the recessed space for the lobby is covered by a spectacular cantilevering volume, creating a nicely covered place and marking the generous entrance of the Cube.

CTBUH 2016 Tall Building Award

On the 22nd of June 2016 The Cube was awarded by The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) with the CTBUH 2016 Tall Building Award for Middle East & Africa region. Coming November 3, at the Awards Ceremony in Chicago, the four regional Best Tall Building winners will compete for the title of Best Tall Building Worldwide.

From the Jury report of CTBUH: “The Cube indicates a clear alternative to the extruded box typology that defines the majority of residential high-rises around the world, instead comprising a stack of completely unique villas in the sky. The tower is particularly successful in its structural design, which features a system of elegantly framed girder walls that add visual flair and allow for completely unobstructed floor plans.”

Colophon

Project The Cube
Location Sin el Fil, Beirut, Lebanon
Client Masharii SAL, Karim Jabbour
Design Orange Architects
Team Michiel Hofman, Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Barbara Dujardin, Abel Kalsbeek, Paul Kierkels, Joel Langeveld, Elena Staskute, Paul Voorbergen and Maik Peters
Structural Rodolphe Mattar
Contractor K.Abboud
Quality control Apave
Technical drawings CBA Group
Surface 5.600 m²
Date May 2011 until October 2015
Photography Matthijs van Roon